Çıraklık Eğitimi Başvuru İşlemleri

KAYITTAN ÖNCE İNCELEYİNİZ...!

• 2020 İl istihdam kurulu kararı gereği öğrencilerin hangi okullara kayıt edileceği belirlenmiştir. Bu karara göre meslek dalları ve kayıt alınacak kurumlar listelenmiştir.
  • Listede meslek dalı karşısında tek bir kurum varsa o kurumdan başka o meslek dalından başka hiçbir kurum kayıt alamaz.
  • Eğer listede birden fazla kurum varsa işyerinin adresine bakılır. Adrese göre kayıt edilecek kurum değişiklik göstermektedir.
  • İl istihdam kurulu kararı ve meslek dalına göre kayıt kurumları için tıklayınız.

GEREKLİ EVRAKLAR

1-      ÇIRAKLIK SÖZLEŞMESİ

•        A4 ebatında arkalı önlü basılıp mavi tükenmez kalemle doldurulacaktır.
  •        Üç nüsha gerekmektedir.
  •        Nüshaların her biri mavi tükenmez kalemle doldurulmalıdır.
  •        Doldurulmuş bir nüshanın fotokopi yöntemiyle çoğaltılması uygun değildir.
  •        Çıraklık Sözleşmesini indirmek için tıklayınız.

2-      USTALIK BELGESİ

• Ustalık belgesinde yazan meslek dalı çırak öğrencinin de meslek dalı olacaktır.

3-      USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ

•        Öğrencinin mesleki eğitim alacağı işyerinde Usta Öğretici bulunması şarttır.
  •        Farklı bir işletmede çalışan usta öğreticinin belgeleri gösterilerek usta öğreticisi bulunmayan bir işletmede çırak öğrenci çalıştırılamaz.
  •        Usta öğreticinin ilgili işyerinde halen çalıştığının belgelendirilmesi gerekir.
  •        Usta öğretici işletmenin çalışanı ise e-devlet´ten SGK Hizmet Dökümü (Barkodlu), işletmenin sahibi/ortağı ise  ticaret sicil gazetesi ve/veya vergi levhası ibraz edilir.
  •        Usta öğreticinin belgesi ve işyerinde yaptığı iş ile öğrencinin eğitim alacağı meslek dalı ve işyerinde yapacağı iş aynı olmalıdır.
  •        Bir usta öğretici en fazla 40 öğrencinin mesleki eğitimini üstlenebilir.

4-      USTA ÖĞRETİCİ GÖREVLENDİRME BELGESİ

5-      ÖĞRENCİ BELGESİ

• Ortaokul mezunu ise 8. sınıfı bitirdiğine dair belge
  • Bir lisede halen okumakta ise o liseden tasdikname
  • Açık liseye kayıtlı ise halk eğitim merkezinden öğrenci belgesi ve transkript (not dökümü)
  • Öğrenci ülkemizde geçici konumda bulunan Suriye vatandaşı ise iki durum söz konusudur.
  • Eğitim durumunu belgelendiremeyenler: Türkçe Seviye A1 kurs programından başarılı olduklarına dair başarı belgesini getirmeleri ve ayrıca Türkçe Seviye A2 kurs programına kayıt olup bu kursa kayıt olduklarına dair belgeyi okulumuza getirmeleri gerekmektedir. Türkçe Seviye A2 kursunu bitime şartı kayıtlarda aranmamaktadır.
  • Eğitim durumunu belgelendirenler: Okuma-Yazma I. Kademe Seviye Tespit Sınavından başarılı olmaları veya Türkçe Seviye A1 kurs programına kayıtlı olmaları ve bunları belgelendirmeleri gerekmektedir.

6-      SAĞLIK RAPORU

•        Aday öğrencinin sağlık durumunun girmek istediği meslek alanına uygun olup olmadığını gösteren sağlık raporuna işe giriş sağlık raporu denir.
  •        Çıraklık eğitimi tehlikeli işler sınıfında olduğundan işe giriş sağlık raporu aile hekiminden alınamaz.
  •        İşyeri hekiminden veya İş Güvenliği Ortak Sağlık Merkezlerinde alınır.
  •        Muayene formunun "Kanaat ve Sonuç" kısmında öğrencinin yapacağı iş açıkça
  •               "Muhasebe ve Finansman Alanında Çalışması Uygundur"
  •               "Büro Yönetimi Alanında Çalışması Uygundur"
  •               "Pazarlama ve Perakende Alanında Çalışması Uygundur" Olarak belirtilmelidir.

7-       İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ ALDIĞINA DAİR BELGE

8-      2 ADET VESİKALIK FOTOĞRAF

•        Son 3 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf olmalıdır

9-         KİMLİK FOTOKOPİSİ

10-    OKUL AİLE BİRLİĞİ HESABINA BAŞVURU ÜCRETİNİN YATIRILDIĞINI GÖSTERİR DEKONT

•        OKUL AİLE BİRLİĞİ HESAP BİLGİLERİ
  •        Ziraat Bankası Binkonutlar Şubesi
  •        Şube Kodu : 1916
  •        Hesap Numarası : 80695517-5001

•        IBAN NO : TR90 0001 0019 1680 6955 1750 01
  •        Alıcı Adı : Selçuklu Mehmet Halil İbrahim Hekim
  •        Açıklama:TC kimlik numaranız ve ....................Alanı     Çıraklık Eğitimi Başvuru Ücretidir.

İstenen Belgelerin Listesini İndirmek İçin Tıklayınız

Yayın: 03.02.2022 - Güncelleme: 09.09.2023 10:57 - Görüntülenme: 18307