RADYO TELEVİZYON ALANI

RADYO TELEVİZYON ALANI MESLEK DERSLERİ MODÜLLERİNE http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/ ADRESİNDEN ULAŞABİLİRSİNİZ.

Okulumuzda Radyo Televizyon Alanında Teknik Yapım-Yayın dalı mevcuttur.

A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Radyo-televizyon yayıncılığı, kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarının iletişim sektöründe hizmet ürettiği bir alandır. Bu alanda radyo, televizyon, sinema ve yapım şirketleri, reklam ajansları, haber ajansları vb. bulunmaktadır. Dünyadaki radyo-televizyon sektöründeki gelişmeleri ülkemiz de yakalamıştır. Görsel ve işitsel iletişim araçlarının hayatımızda yerini hızla alması, sektörde teknik eğitim almış nitelikli insan gücüne olan ihtiyacı artırmıştır.

B. ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

• Kameramanlık
  • Grafik-Animasyon
  • Radyo-Televizyon Programcılığı
  • Teknik Yapım-Yayın Elemanlığı

C. MESLEK ELEMANINDA ARANAN ÖZELLİKLER

Bu meslek elemanlarının; görme ve işitme duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda olan, el ve parmaklarını ustalıkla kullanan, yaratıcı, titiz, beden ve ruh sağlığına sahip, estetik görüşlü ve mesleki eğitim almış kimseler olmaları gerekir.
Radyo-Televizyon alanında çalışmak isteyenlerin;

• Yaratıcı ve meraklı,
  • Sezgisel zekâsı yüksek,
  • İyi iletişim kurabilen,
  • Görsel hafızası güçlü,
  • İyi gözlem yapabilen,
  • Hızlı karar alabilen,
  • Estetik duyguya sahip,
  • Ayrıntıları algılayabilen,
  • Dikkatli ve sabırlı,
  • Tasarım ve görsel yeterliliğine sahip,
  • Şekilleri doğru algılayabilen kişiler olmaları gerekmektedir.
  • Ayrıca, Grafik–animasyoncu olmak isteyenler çizim yapma yeteneğine sahip olmalıdır.

D. ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

çalışma ortamları, hem kapalı mekânlar (stüdyolar, kurgu odaları vb.) hem de dış mekânlardır. İş hem aletlerle, hem de insanlarla ilgilenmeyi gerektirmektedir. Hareketli bir hayattan ve değişiklikten hoşlanan kişiler bu meslekte mutlu olabilirler.

E. İŞ BULMA İMKÂNLARI

Radyo-Televizyon alanında çalışmak isteyenler, televizyon programı yapım ve basın-yayın sektöründe, kamu ve özel televizyon kanallarında, sinema sektörüne ait film stüdyolarında, video kuruluşlarında, reklamcılık sektöründe görev yapabilirler.
 F. EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Meslek eğitimi, meslek liselerinde (AİML, AML, TL, ATL) Radyo-Televizyon Alanında diploma programında ve yaygın eğitim kurumlarında sertifika programlarıyla verilmektedir.
   Liseden sonra, yüksek öğrenime geçiş sınavını başaranlar lisans programlarına devam edebilirler ya da meslek yüksek okullarının ilgili bölümüne sınavsız geçiş yapabilirler. Meslek yüksek okulunu bitirenler, dikey geçiş sınavı ile lisans programlarına geçebilirler.
  Meslek yüksek okullarını Radyo ve Televizyon Yayıncılığı, Radyo ve Televizyon Yayımcılığı, radyo ve Televizyon Programcılığı, Televizyon ve Radyo Programcılığı, Televizyon Yapım ve Yönetim, Fotoğrafçılık, Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümüne sınavsız geçiş yapabilirler.
   ön lisans programlarını başarı ile bitirenler öSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, Basın ve Yayın, Fotoğraf, Fotoğraf ve Video, Gazetecilik, Görsel İletişim Tasarımı, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı, Grafik öğretmenliği, Grafik Sanatları, Grafik Tasarım, Grafik Tasarımı İletişim, İletişim Tasarımı, İletişim ve Tasarım, Medya ve İletişim Sistemleri, Radyo Televizyon ve Sinema, Sinema ve Televizyon, Televizyon Gazeteciliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
   Eğitim sürecinde, yeterlik sertifikalarını alarak ve sektörde iş başında eğitimini tamamlayarak televizyon programı yapım ve basın-yayın sektöründe, kamu ve özel televizyon kanallarında sinema sektörüne ait film stüdyolarında video kuruluşlarında, reklamcılık sektöründe kariyer yapabilirler.
Yayın: 24.12.2012 - Güncelleme: 12.12.2017 13:10 - Görüntülenme: 8868