T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KONYA / SELÇUKLU - M. Halil İbrahim Hekimoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

GAZETECİLİK ALANI

GAZETECİLİK ALANI MESLEK DERSLERİ MODÜLLERİNE http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/ ADRESİNDEN ULAŞABİLİRSİNİZ.

 

Okulumuzda Gazetecilik Alanında Yazılı Basın Muhabirliği dalı mevcuttur.

A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

   Gazetecilik alanı, kamuya ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşların iletişimsektöründe hizmet ürettiği bir alandır. Bu alanda gazeteler, dergiler, haber ajansları,televizyon ve radyolar, reklâm ajansları vb. kurum ve kuruluşlar faaliyet göstermektedir.

ülkemizde medya, dünya standartlarında yayın yapan ve hızla gelişmeye devameden bir sektördür. Sektörün, alanında yetişmiş nitelikli eleman ihtiyacı her geçen günartmaktadır. Yazılı, görsel ve işitsel basın-yayın kuruluşları ülke ekonomisine sağladıklarıkatkının yanı sıra kamuoyu oluşturma işlevi ile toplumsal ve sosyal gelişmelerde de etkin roloynamaktadır. Bu durum, medya sektöründe istihdam edilecek kişilerin eğitimlerini daha daönemli bir noktaya taşımaktadır

Medya sektörü, küresel düzeyde değişen pazar, rekabet koşulları ve hızlı teknolojik ilerlemeler nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Sektörde faaliyet gösteren kuruluşların rekabet gücünü artırabilmesi için teknolojik gelişmelere göre kendilerini yenilemeleri gerekmektedir. Bu durum sektörde alanında yetişmiş nitelikli iş gücü ihtiyacını artırmaktadır.

B. ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

  • Yazılı Basın Muhabirliği
  • Televizyon Muhabirliği
  • Sayfa Sekreterliği
  • Foto Muhabirliği

C. MESLEK ELEMANINDA ARANAN öZELLİKLER

Bu alandaki mesleklerde çalışmak isteyen kişiler;

  •  Yaratıcı, meraklı ve estetik duyguya sahip,
  •  Sezgisel zekâsı yüksek,
  •  Dış görünüşüne özen gösteren
  •  İyi iletişim kurabilen,
  •  Görsel hafızası güçlü,
  •  Problem çözebilen,
  •  İkna yeteneği olan,
  •  İyi gözlem yapa ve ayrıntıları algılayabilen,
  •  Hızlı karar alabilen,
  •  Dikkatli ve sabırlı,
  •  Olaylar arasında neden-sonuç ilişkilerini görebilen,
  •  ülke ve dünya gündemi ile haber iletişim teknolojilerini yakından takip eden, kişiler olmalıdırlar

D. ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

   Yazılı basın muhabirleri, yazılı basın işletmelerinde ve haber ajanslarında çalışırlar. Genellikle sabit bir çalışma mekânları yoktur. Günün her saatinde aktif olarak çalışabilirler. Genellikle olay yerinde, basın toplantılarında ya da rutin toplantıları takip etmeleri nedeniyle bağlı bulundukları kurum dışında çalışırlar. Foto muhabirleri, genellikle değişik ortamlarda çalışırlar. Fotoğrafları yayına hazırlama aşamasında masa başında ve bilgisayar ortamında çalışmaktadırlar. Hem gazetecilik kuruluşunda hem de dış sahada genellikle stresli iş koşullarında, bazen görüntü alabilmek için saatlerce beklemek zorunda kalmakta, bazen de çok kısa bir süre içerisinde olayı ya da olay kişisini görüntülemek mecburiyetinde kalmaktadır.

  TV muhabirleri, görsel ve işitsel basın işletmelerinde ve haber ajanslarında çalışırlar. Genellikle sabit bir çalışma mekânları yoktur. Günün her saatinde aktif olarak çalışabilirler. Genellikle olay yerinde, basın toplantılarında ya da rutin toplantıları takip etmeleri nedeniyle bağlı bulundukları kurum dışında çalışırlar. Sayfa sekreterleri, kimi zaman gazete veya matbaada diğer kişilerle aynı ortamı paylaşmakla birlikte kimi zaman da kendilerine ait bir alanda çalışmaktadırlar. Ortam genellikle ışıklı, hareketli, stresli olmaktadır. İşlerini sınırlı zaman içerisinde yetiştirmek durumundadırlar. Masa başında bilgisayar ortamında çalışırlar.

E. İŞ BULMA İMKâNLARI

  Yazılı basın muhabirleri yerel ve ulusal yazılı basın kuruluşları ile haber ajanslarında, kamu kuruluşları ile özel kurumların basın ve halkla ilişkiler birimlerinde iş bulabilirler.
  Foto muhabirleri yerel ve ulusal basın kuruluşları ile haber ajanslarında iş bulabilirken kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde çıkarılan gazete ve dergilerde de istihdam edilmektedirler.
  TV muhabirleri ulusal ve yerel Radyo – TV kuruluşları ile haber ajanslarında istihdam edilirler.
  Sayfa sekreterleri, ulusal ve yerel yazılı basın kuruluşlarında, matbaalarda, yayınevlerinde ve reklâm ajanslarında iş bulabilmektedirler. Nitelikli bir sayfa sekreterinin iş piyasasında istihdam olanakları oldukça geniştir.

F. EĞİTİM VE KARİYER İMKâNLARI

   Meslek eğitimi, meslek liselerinde ( AİML, ML, AML, TL, ATL) Gazetecilik Alanında diploma programında ve yaygın eğitim kurumlarında sertifika programlarıyla verilmektedir. Liseden sonra, yüksek öğrenime geçiş sınavını başaranlar lisan programlarına devam edebilirler ya da meslek yüksek okullarının ilgili bölümüne sınavsız geçiş yapabilirler. Meslek yüksek okulunu bitirenler, dikey geçiş sınavı ile lisans programlarına geçebilirler.
  Meslek yüksek okullarının Radyo ve Televizyon Yayıncılığı, Radyo ve Televizyon Yayımcılığı, Radyo ve Televizyon Programcılığı, Televizyon ve Radyo Programcılığı, Televizyon Yapım ve Yönetim, Fotoğrafçılık, Fotoğrafçılık ve Kameramanlık, İletişim bölümüne sınavsız geçiş yapabilirler. ön lisans programlarını başarı ile bitirenler öSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde, İletişim, İletişim Tasarımı, İletişim ve Tasarım, Medya ve İletişim Sistemleri, Radyo Televizyon ve Sinema, Sinema ve Televizyon, Televizyon Gazeteciliği, Fotoğraf, Fotoğraf ve Video, Gazetecilik, Görsel İletişim Tasarımı, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı, Grafik, Grafik öğretmenliği, Grafik Sanatları, Grafik Tasarım, Grafik Tasarımı, lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır. Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır. Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Gazetecilik alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir. Eğitim sürecinde, yeterlik sertifikalarını alarak ve sektörde iş başında eğitimini tamamlayarak ulusal ve yerel yazılı basın kuruluşlarında, matbaalarda, yayın evlerinde ve reklâm ajanslarında kariyer yapabilirler.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.12.2012 - Güncelleme: 12.12.2017 13:13 - Görüntülenme: 8228
  Beğen | 1  kişi beğendi